Ruszamy z IV edycją programu Szkoła Szkole

W Syrii rozpoczął się nowy rok szkolny, a tym samym – Caritas Polska rozpoczyna IV edycję programu „Szkoła Szkole” na rzecz syryjskich placówek edukacyjnych.

Po 11 latach wojny w Syrii, dotkliwej pandemii COVID-19 i rozległym kryzysie gospodarczym edukacja syryjskich uczniów poważnie ucierpiała, zostawiając ponad 2,4 miliona dzieci bez szkoły. Brak dostępu do edukacji będzie miał zarówno bezpośrednie, jak i długoterminowe negatywne konsekwencje nie tylko dla syryjskich dzieci, ale też dla przyszłości kraju. Dlatego właśnie prosimy o pomoc Was –  tylko działając wspólnie jesteśmy w stanie przywrócić normalność najmłodszym Syryjczykom, którzy będą odbudowywać swój kraj po latach konfliktu.

Co nowego słychać w programie?

W tym roku szkolnym przygotowaliśmy dla Was wyjątkową niespodziankę. W nowej edycji programu łączmy pomoc dla uczniów z Aleppo z zabawą i rywalizacją. Na szkołę, która wykaże się największą kreatywnością podczas organizowania zbiórki funduszy na wsparcie szkół w Aleppo czeka wizyta naszej gwiazdy Idy  Nowakowskiej. Więcej informacji na temat zgłoszenia szkoły do konkursu znajdziesz tutaj.

W tym roku dotrzemy z pomocą do dziewięciu szkół w Aleppo. Więcej o tych szkołach przeczytasz w  zakładce Szkoły w Syrii na naszej stronie internetowej. Naszym celem na rok szkolny 2022/2023 r. jest zebranie i przekazanie szkołom 300 000 zł.

Zebrane środki pozwolą na spełnienie najpilniejszych potrzeb szkół. Są one niezwykle zróżnicowane – od zakupu tablic, pomocy dydaktycznych, wyposażenia pracowni chemicznych, po grzejniki panele słoneczne, a nawet odpowiednie wsparcie medyczne i terapia dla dzieci z niepełnosprawnościami.

Zobaczcie, jak uczniowie szkoły Cylicja świętowali uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego.

Odbudowa ich szkoły nie udałaby się bez Waszego wsparcia. Dziękujemy! ❤️