Konkurs Szkoła Szkole rozstrzygnięty!

Mamy już laureata konkursu na najbardziej kreatywną akcję charytatywną zrealizowaną w ramach programu Szkoła Szkole! 27 kwietnia 2023 r., w siedzibie Caritas Polska, odbyło się posiedzenie jury, w którego skład weszła m.in. ambasadorka programu Szkoła Szkole Ida Nowakowska. Po przejrzeniu zgłoszeń od ponad 70 szkół i przyznaniu punktów wyłoniono zwycięzcę.

Oryginalne przedstawienie poświęcone trudnej sytuacji w Syrii, loteria fantowa, zawody sportowe, kiermasz książek, show „Tańczymy dla Aleppo” z udziałem ponad 50 uczniów, ścianka z instalacją tematyczną, na tle której można było robić sobie zdjęcia, kiermasz ciast i świetna promocja akcji w mediach społecznościowych oraz w postaci bilbordów i mailingu, a do tego specjalnie przygotowane lekcje opowiadające o życiu w Syrii. To wszystko i jeszcze więcej działo się w szkole Podstawowej im. Bolesława Chrobrego w Nowogrodźcu, która przystąpiła do konkursu i zdobyła największą liczbę punktów, zyskując tym samym tytuł laureata. Nagrodą dla zwycięskiej szkoły jest wizyta Idy Nowakowskiej, która odbędzie się w czerwcu.

Konkurs dla szkół angażujących się w program Szkoła Szkole został ogłoszony we wrześniu 2022 r.  Jego celem było nie tylko przypomnienie, że syryjskie placówki edukacyjne nadal potrzebują naszego wsparcia, ale także integracja polskich społeczności szkolnych organizujących zbiórki na ich rzecz. Konkurs zachęcał również kolejne szkoły do zaangażowania się w program. Akcja, w którą włączyła się jej ambasadorka, Ida Nowakowska, okazała się tak udana, że w krótkim czasie liczba polskich szkół angażujących się w program Szkoła Szkole zwiększyła się kilkukrotnie – z 22 do 443!

Wybór laureata konkursu w ramach programu Szkoła Szkole nie był łatwy, bowiem wszystkie szkoły wykazały się kreatywnością i oryginalnymi pomysłami na kiermasze, zawody, pikniki, których celem była zbiórka funduszy na wsparcie szkół w Syrii. Za to zaangażowanie serdecznie dziękujemy nauczycielom, uczniom i rodzicom.