Odnowa boiska i sprzęt elektroniczny dla szkoły Bani Taghlib

Remont boiska i sprzęt elektroniczny dla szkoły Bani Taghlib

Szkoła Bani Taghlib znajduje się w dzielnicy As-Sulajmanijja w Aleppo. Kiedy na terenie Aleppo prowadzono wzmożone działania zbrojne, na budynek szkolny spadła bomba. Najwyższe piętro, w którym mieściło się przedszkole, zostało zniszczone. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności, był to dzień wolny od nauki. Zajęcia przeniesiono na niższe piętra. Ze względu na traumatyczne doświadczenia dzieci, szkoła zadecydowała o zatrudnieniu psychologa.

Dzięki akcji „Szkoła Szkole”, dyrekcja szkoły Bani Taghlib mogła podjąć decyzję o zakupie sprzętu technologicznego w celach edukacyjnych, zainicjować proste prace remontowe boiska szkolnego, a także zorganizować bożonarodzeniowe obchody dla społeczności uczniów.

P. Sabriye Elias, dyrektorka szkoły twierdzi, że każdy dzień szkolny stanowi wyzwanie, ale kadrze zależy, aby kontynuować działalność edukacyjną na najwyższym poziomie. „W tym roku nasi uczniowie mogli razem spędzić Święta Bożego Narodzenia. Śpiewaliśmy kolędy, wymienialiśmy się drobnymi upominkami. Ponadto, uprzątnęliśmy przestrzeń sportową przed szkołą, zainstalowaliśmy nowe tablice do koszykówki, odnowiliśmy linie boiska. Zakupiliśmy dwa rzutniki i dwa laptopy, z których już korzystają nauczyciele nauk przyrodniczych”.

Pomoc szkole Bani Taghlib była możliwa dzięki zaangażowaniu między innymi Publicznej Szkole Podstawowej w Łoniowej, Katolickiej Szkole Podstawowej Fundacji na Rzecz Rodziny w Warszawie, Przedszkola Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół w Katolickich w Opolu oraz Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Serdecznie dziękujemy!